Trepied Velbon Sherpa 200r

Primul trepied pe care l-am cumparat, acum cativa ani a fost un no-name la vreo 60 de lei. Atunci aveam un aparat foto compact (il mai am si astazi, e inca bun) si pretentiile privind trepiedul nu erau mari. Orice trepied amarat poate sa sustina un aparat de 100 – 150 gr. Si-a facut treaba cu brio, n-am ce zice. Apoi am achizitionat un aparat foto (Sony), care cantarea 660 g, si deja aveam nevoie de un trepied de o calitate superioara. Nu-ti poti lasa aparatul de peste 1000 lei pe un trepied no-name. Ce mi-am dorit eu in mod special de la trepied a fost inaltimea maxima si anume, sa fie aproape de inaltimea mea (1.72m).

Acum am un trepied Velbon Sherpa 200r cu urmatoarele caracteristici :

  • Inaltime maxima (coloana centrala ridicata) 1675 mm;
  • Inaltime minima 590 mm;
  • Inaltime strans 620 mm;
  • Lungime coloana centrala 300 mm;
  • greutate 1950 gr;
  • Numar de segmente picioare – 3;
  • Greutate maxima suportata – 5 kg;
  • Greutate maxima recomandata 4 kg.

Cateva avantaje :

– cap metalic 3D cu miscare fluida (bun la fotografii panoramice sau la filmari);
– are maneta pentru a ghida aparatul stanga dreapta si sus jos;
– placuta de prindere a aparatului este detasabila si facuta ingenios (nu da voie aparatului sa cada chiar daca e folosit in pozitia macro, cu coloana intoarsa – aparatul cu capul in jos);
Daca ai mai multe aparate, se pot achizitiona separat mai multe placute (unii pot considera ca e mai facil sa ai mai multe placute decat sa ai una si s-o tot muti de pe un aparat pe altul);– nu scartaie, nu pacane, isi face treaba cu brio.

Dezavantaje :

– greutatea putin cam mare ce in 99% din cazuri nu e o problema. Pleci de acasa, il pui in masina, ajungi la locatie, il scoti, il instalezi si gata. In cativa ani de cand il folosesc, o singura data m-a deranjat greutatea si anume atunci cand am fost pe Rarau, m-am catarat pe Piatra Soimului (traseu de o ora buna cu urcari si coborari printre stanci) si sincer preferam sa am un trepied mai usor sau chiar deloc. Dar odata pornit la drum, m-am gasit intre stanci si nu m-am mai intors sa-l las la masina.

Totodata, cu ajutorul lui poti face fotografie macro cu aparatul pus pe trepied utilizand coloana inversata. Practic, tii aparatul cu capul in jos si te poti apropia de sol pana ce atingi aparatul cu el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *