Close-up & macro

Generalitati

Ce inseamna fotografie close-up ?

Inseamna fototgrafii facute de aproape cu un raport de marire de sub 1:1

Ce este macrofotografia ?

Conform DEX : Macrofotografie = „fotografie facuta cu aparatura speciala pentru obtinerea unor imagini statice mult marite, ale unor obiecte (extrem de) mici, a caror observare cu ochiul liber este greu de facut sau imposibila. Tehnica obtinerii acestor fotografii.”

Deci, in general, cand vorbim de macrofotografie inseamna ca fotografiem lucruri minuscule cum ar fi : insecte, flori si elementele lor (pistil, petiol), etc. si ne referim la raport de reproducere mai mare de 1:1.

Pentru cei ce nu cunosc, raportul de reproducere 1:1 inseamna ca dimensiunea subiectului fotografiat este aceeasi cu dimensiunea imaginii sale pe senzorul foto.

In general aceste fotografii sunt fascinante prin faptul ca prezinta parti din lumea inconjuratoare peste care, de obicei, trecem repede. De exemplu, cati oameni vad o furnica bagata adanc intr-o floare trebaluind pe-acolo ? Sau o gaza neobisnuita pe sol ? Sau o insecta pe scoarta unui copac ? De multe ori nu dam importanta acestor lucruri marunte dar care sunt foarte frumoase.

Fiind un gen de fotografie deosebita de cea de peisaj sau portret de exemplu, necesita atentie la cateva aspecte :

  • ideal ar fi sa ai un aparat performant si obiective cu stabilizare a imaginii. Fotografiind de foarte aproape, orice miscare cat de mica a aparatului poate duce la lipsa focalizarii;
  • Uneori se foloseste trepiedul. Daca ai o mana ferma, poate sa-ti iasa fotografia si din mana, dar cand se poate, se recomanda utilizarea trepiedului pentru a evita miscarea aparatului.
  • Pe langa un aparat bun si un trepied, iti trebuie obiective bune speciale pentru macro sau obiective clasice (de ex un 50 mm, 1.8) + inele inversoare, tuburi de extensie sau lentile macro.
    Pentru fotografia macro de pe trepied, mentionez un accesoriu foarte important si anume sina (slider) pentru fotografie macro. Aceasta se fixeaza intre trepied si aparat si permite miscarea aparatului pe o axa sau pe doua axe (stanga-dreapta si fata-spate), in functie de modelul sinei. In functie de marimea sinei, aparatul poate culisa 10-15-20 cm pe fiecare axa.
  • Un alt aspect de luat in considerare ar fi faptul ca trebuie sa ai grija cum te pozitionezi fata de soare si fata de subiect pentru a nu umbri ceea ce fotografiezi.

Ce mai presupune acest gen fotografic ? Uneori presupune sa stai in pozitii incomode pentru a ajunge la subiect, pentru a incadra, pentru a pozitiona aparatul in general, uneori presupune sa te murdaresti, sa cobori la nivelul solului, sa te intinzi, sa te apleci iar uneori presupune sa umbli ore intregi ca sa gasesti un subiect interesant. Dar ce nu facem pentru o fotografie frumoasa, nu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *